söndag 13 juli 2008

Sidney Sheldon

Sidney Sheldon är DÅLIG LITTERATUR.

Odiskutabelt. Man behöver inte vara särskilt snobbig för att tycka att det han skriver är tramsigt, ologiskt, flärd och glamour, och endimensionella karaktärer. Sexet är inte ens avancerat, det är tjusiga intränganden och simultana orgasmer när det är äkta kärlek, och mer perverst när det gäller onda människor. Det är gammaldags luddiga skildringar men det perversa och syndiga sexet består alltid av piskor, handklovar eller mat. Det förefaller som om Sheldon tycker att höjden av raffinerat sex alltid involverar vispgrädde eller sirap, även om man aldrig får veta exakt hur spännande saker man kan göra med dessa matvaror.

Trots detta har jag alltid varit fascinerad av hans böcker. Kanske just för att de är osannolika, med underliga kärlekshistorier, så frestas jag att bygga ut psykologi i de logiska hål romanerna lämnar.

På andra sidan midnatt är en av Sheldons populäraste böcker. Kort referat (SPOILER som det skulle ha stått på engelska, läs inte om du inte vill veta hur det går):

Larry är en oerhört attraktiv man som förför kvinnor på löpande band. Han möter Noelle i Paris. Noelle blir förälskad, men Larry bara roar sig med henne. Noelle planerar då en raffinerad hämnd, och bidar sin tid. Under tiden träffar Larry en annan kvinna, Catherine, och de gifter sig. Åren går och Noelle arrangerar så att Larry får arbete hos hennes älskare. Det är dags för hämnden. Men i stället inser Noelle att hon fortfarande älskar Larry och nu blir Larry också kär i henne (trots att han från början inte ens känt igen henne). De bestämmer sig för att döda Catherine som står i vägen för deras giftermål. Det är oklart om de lyckas, men i bokens sista sidor har Larry tröttnat också på Noelle och kastar lystna blickar på andra unga kvinnor igen.


Men här uppstår det för mig en mängd frågor:


Varför gifte sig Larry med Catherine? Var hon hans första kärlek, trots att han haft hundratals kvinnor innan henne? Och i så fall, hur kan han sedan vilja döda henne, fast hon inte ens bedragit honom? Och hur kan han sedan tröttna på Noelle, som han varit beredd att döda för? Är han psykopat? Har han alltför lätt att bli kär? Nej, han har bara blivit kär två gånger så det stämmer inte heller. Och kan Noelle verkligen planera en hämnd under så lång tid, och sedan förlåta Larry allt? Skulle det kunna hända i verkligheten?

Jag vet att det är en urlarvig bok, och kanske urlarviga funderingar, men ändå. Ibland är det de dåliga romanerna man tänker på mest efteråt.

Sen läste jag Inget varar för evigt och Julias arv, och fortsättningen på På andra sidan midnatt, Catherines dröm (där det visar sig att Catherine överlevt), men de är verkligen dåliga. Trots att det bara var några veckor sedan jag läste dem har jag redan glömt hur de slutade.

Inga kommentarer: