fredag 18 juli 2008

Sugar: kvinnan som kom ut ur mörkret - Michel Faber

Under skinnet (som jag skrev om nyligen) är den första boken av Michel Faber som är översatt till svenska. Sugar är hans andra. Två mer olika böcker är svåra att tänka sig.

Där Under skinnet utspelar sig i nutid och är en Science Fiction- historia, utspelar sig Sugar i 1800-talets London, och skulle snarare kunna kategoriseras som en historisk roman. Båda böckerna rör sig dock kring ämnen som mäniskans villkor och lika värde.

Det handlar om Sugar, en ung prostituerad kvinna i Londons slum, som träffar William Rackham, välbärgad arvtagare till ett parfymimperium. Sugar är intelligent och ambitiös, och snart börjar hon sin resa in i en annan klass, bara för att märka att kvinnans villkor är hårda också där. Rackhams fru, bror och barn spelar också sina roller, i denna märkliga historia.

Det tog Michel Faber 10 år att skriva boken, och det märks. Dels är boken 850 sidor lång, och dels känns den minutiöst researchad. Både Londons slum och överklass är detaljerat skildrade med allt från skyltfönstrens utformning till tidens matsedel.

Karaktärerna är nyanserade, men svåra att förstå. Trots att läsaren ofta får ta del av tankar och dagböcker framstår huvudpersonernas motiv som oklara. Kanske beror det på att historien utspelar sig i en tid där det människor resonerade annorlunda än i vår, och att Faber inte velat applicera en modern dramaturgi på sina karaktärer.

Resultatet är i alla fall att boken blir oförutsägbar. De 850 sidorna är knappast motiverade för bokens innehåll. Jag skulle kunna sammanfatta hela boken handling i ett fåtal meningar, och även om boken är lång slutar den så tvärt att det känns som att författaren blivit avbruten på sin kammare.

Men trots att persongalleriet och dramatiken är relativt sparsmakade och trots att man inte kommer någon av karaktärerna riktigt in på livet, läser man hypnotiserad vidare, springer bokstavligt talat andfådd bakom Sugar i smutsiga gränder, och undrar hur det ska gå.

Detta är också ett grepp Faber använder. Likt berättaren i gamla brittiska barnböcker kommunicerar han direkt med läsaren, som här på sidan 230 ”En värld därifrån österut går Henry Rackham också omkring på gatorna. (Vilken promenaddag detta är! Du hade aldrig kunnat ana hur frisk du skulle bli av att följa efter de här människorna, eller hur?)”

850 sidor tar så lång tid att läsa att man hinner förflyttas in i en annan värld, där man tycker att man känner lukten av rackhams tvålar och slummens stinkande gator, och upplever kylan i de dåligt tätade rummen på Mrs Castaway's bordell. Och på detta sätt är boken en läsupplevelse. Den sortens bok som man längtar efter när man går ifrån.

ISBN: 9176089363

Inga kommentarer: