Så här står det på Adlibris:
"För 21 år sen chockade chefredaktör Johan Ehrenberg, det samlade mediesverige med berättelsen om att han bytt kön. Namnet var nu Jenny. En skandal och en våldsam de-batt (sic!) var ett faktum. Bluff! skrev tidningar. Ett PR- trick! Allt står i reportaget, svarade Ehrenberg och blev sen tyst. Nu återpublicerar han för första gången den text som sen dess lästs av hundratusentals svenskar. En text om könskamp, kvinnoförtryck och manliga fängelser. Om hat och förakt och vänskap. Och han lägger till berättelsen... Vad hände sen?"
Den största delen av boken är alltså Ehrenbergs eget reportage om hur han levde som kvinna under en tid och hur han blev bemött som transsexuell. Och det är en sorglig historia. Främmande män spottar på honom/henne i tunnelbanan, tafsar, hatar, förnedrar. Till och med de egna vännerna sviker. Dessutom träffar Ehrenberg ett antal andra transsexuella som väntat i upp till 13 år på operationer, som blir dåligt bemötta av psykologer och läkare, som utvärderas med de mest klumpiga verktyg.
Och till skillnad från en låtsasdokumentär av typen Outsiders, finns här ett verkligt tänkvärt innehåll om vad det egentligen innebär att tillhöra ett kön. Att vi lever i ett samhälle där det är omöjligt att välkomna en baby till världen utan att fråga vilket kön det har. Att vi har oerhört svårt att relatera till personer av obestämt kön, så till den grad att vi till och med vill veta vilket kön en baby har för att kunna jollra med den på rätt sätt. (Och att jag, när jag skriver det här tycker att det är obekvämt att inte tydligt kunna definiera Ehrenberg i boken som "han" eller "hon".)
Det är inget mysterium att Ehrenberg valde att ge upp sitt försök att försöka leva utanför könsstrukturerna. Men han berättar sympatiskt och empatiskt om transsexualitet, om könsroller, om det obehagliga i att han som kvinna automatiskt blev mer försynt, mer förbindlig, mer angelägen om att vara till lags. Om att hans vänner sa att de föredrog honom som Jenny, som om han inte fortfarande var samma person. Om att hans feministiska vän säger att han "aldrig kommer att bli en riktigt kvinna".
Och man undrar, om vi levde i ett samhälle där alla behandlas som individer, där egenskaper och intressen definierar en människa, snarare än könet, skulle det fortfarande finnas transsexuella då? Skulle det fortfarande finnas människor som mår så dåligt av att tillhöra fel kön att de vill ta livet av sig?
ISBN: 9187670100
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar